Το έργο «Λεξιπαίγνιο» στοχεύει στην αξιοποίηση υποδομών «Επεξεργασίας Φυσικής Γλώσσας» για το σχεδιασμό και παραγωγή ψηφιακών εκπαιδευτικών παιχνιδιών, που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέσα και έξω από την τάξη. Ο εκπαιδευτικός έχει τη δυνατότητα να προσαρμόσει με ποικίλους τρόπους ένα παιχνίδι (π.χ. επιλέγοντας το γραμματικό φαινόμενο – εφόσον έχει εφαρμογή, επιλέγοντας ακόμα και τη δυσκολία ή το επίπεδο που επιζητά, κ.α.), ώστε να το προσαρμόσει στις ανάγκες της τάξης του και των μαθητών του. Ο μαθητής, μπορεί να ακολουθήσει τις υποδείξεις του δασκάλου του ή να προχωρήσει αυτόνομα σε κάποιες δικές του επιλογές και έτσι να μάθει παίζοντας.

Τα παρακάτω παιχνίδια (mini games) που έχουν αναπτυχθεί, τεκμηριώνουν με εμφατικό τρόπο τις αρχικές εκτιμήσεις: η επεξεργασία φυσικής γλώσσας μας δίνει τη δυνατότητα δυναμικής παραγωγής ψηφιακών παιχνιδιών που μπορούν να αξιοποιηθούν από τον εκπαιδευτικό με όποιο τρόπο αυτός θεωρήσει πιο κατάλληλο.

Μέχρι σήμερα, έχουν υλοποιηθεί δύο μορφές παιχνιδιών:

  • Αυτά που τρέχουν από το φυλλομετρητή (browser) του χρήστη μέσα από οποιοδήποτε υπολογιστικό σύστημα που είναι συνδεδεμένο στο Ίντερνετ και παρουσιάζονται παρακάτω (web based), και
  • Αυτά που εγκαθίστανται σε κινητές συσκευές (έξυπνα κινητά, ταμπλέτες, κα.) με λειτουργικό τύπου Android. Τα παιχνίδια στη μορφή αυτή, μπορείτε να τα «κατεβάσετε» στην κινητή συσκευή σας από εδώ: Λεξιπαίγνιο Mobile Games Apps (apk). Σημειώνεται ότι και αυτά τα παιχνίδια για να μπορέσετε να τα παίξετε, θα πρέπει η κινητή συσκευή σας να είναι συνδεδεμένη στο Ίντερνετ. Για να μπορέσετε να τα εγκαταστήσετε, πρέπει να ακολουθήσετε μια σειρά βημάτων που μπορείτε εύκολα να βρείτε στο διαδίκτυο, αναζητώντας π.χ. απάντηση στο ερώτημα: «πώς κάνω εγκατάσταση εφαρμογών apk σε Android».

ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ
Επιλέγοντας ένα παιχνίδι για να παίξετε, εφόσον σας ζητηθεί όνομα χρήστη και κωδικός, πληκτρολογήστε αντίστοιχα: «guest» και «123» (χωρίς τα εισαγωγικά).

Τα παιχνίδια έχουν δοκιμαστεί και λειτουργούν στους περισσότερους φυλλομετρητές/περιηγητές ιστού (web browsers) που υπάρχουν. Αν υπάρξει κάποιο πρόβλημα με τον φυλλομετρητή σας, αρχικά δοκιμάστε με κάποιον διαφορετικό (π.χ. Chrome, Mozilla, Edge, κτλ) και αν συνεχίσετε να έχετε πρόβλημα, επικοινωνήστε μαζί μας.

Τέλος, για όποιο θέμα θέλετε να ρωτήσετε, προτείνετε, διευκρινίσετε, παρατηρήσετε, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας, μέσω της επιλογής «Επικοινωνία».

 * Κάτω από το μενού «Αποτελέσματα», υπάρχει η επιλογή «Ερωτηματολόγιο». Παρακαλούμε αφιερώστε λίγα λεπτά για να το συμπληρώσετε και να μας μεταφέρετε την εμπειρία σας από την ενασχόληση με τα παιχνίδια ώστε να μας βοηθήσετε να αξιολογήσουμε τα αποτελέσματα του έργου.

ΤίτλοςURLΟδηγίες
Εκατομμυριούχος game1

Παραλλαγή του ομώνυμου γνωστού τηλεοπτικού παιχνιδιού, με εκπαιδευτικό περιεχόμενο. Ξεκινήστε το παιχνίδι επιλέγοντας ένα από τα προτεινόμενα γλωσσικά φαινόμενα. Απαντήστε σε 11 ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών. Έχετε στη διάθεσή σας τη βοήθεια του κοινού, τη γνώμη του ειδικού και το 50-50. Από τις ρυθμίσεις, μπορείτε να ορίσετε τη διάρκεια που δίνεται για κάθε απάντηση (Χρόνος) και να απενεργοποιήσετε τον ήχο.

Βρείτε τη Λέξη game2 Παιχνίδι δημιουργίας σύνθετων λέξεων. Αρχικά θα πρέπει να επιλέξετε την εκπαιδευτική βαθμίδα, το επίπεδο δυσκολίας, το «πρώτο συνθετικό» των σύνθετων λέξεων τις οποίες θα αναζητήσετε (μπορείτε να αφήσετε και την προεπιλογή: «τυχαία επιλογή»). Επιπλέον, μπορείτε να επιλέξετε τον αριθμό των «πρώτων συστατικών» και τις λέξεις ανά «πρώτο συστατικό». Από τις ρυθμίσεις, μπορείτε να ορίσετε τη διάρκεια του παιχνιδιού (Χρόνος) και την ταχύτητα. Όταν ξεκινήσει το παιχνίδι, στην προσπάθεια να «βρείτε τη σύνθετη λέξη» θα πρέπει να συνδυάσετε το/τα πρώτο/α συνθετικό/ά (φαίνονται στο πάνω δεξιά μέρος της οθόνης) με τις λέξεις που πέφτουν και να πληκτρολογήσετε το αποτέλεσμα. ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ! Οποιαδήποτε στιγμή μπορείτε να πατήσετε «παύση», ενώ, πατώντας πάνω στα πρώτα συνθετικά, εμφανίζονται ετυμολογικές πληροφορίες γι αυτά.
Πέφτουν γράμματα game3 Μαντέψτε και συνθέστε λέξεις. Ξεκινήστε το παιχνίδι επιλέγοντας το γλωσσικό φαινόμενο στο οποίο θέλετε να εστιάσει το παιχνίδι. Στη συνέχεια, με βάση την πρόταση (συμπλήρωση όρου, ερώτηση, συμπλήρωση φράσης, κ.α.), θα πρέπει να «πετύχετε» τα σωστά από τα γράμματα που πέφτουν και σχηματίζουν τη σωστή απάντηση. Από τις ρυθμίσεις, μπορείτε να ορίσετε τον αριθμό των λέξεων, την ταχύτητα που «πέφτουν» τα γράμματα, τη διάρκεια του παιχνιδιού (Χρόνος) και να απενεργοποιήσετε τον ήχο.
Κρεμάλα game4 Ξεκινήστε το παιχνίδι επιλέγοντας το γλωσσικό φαινόμενο στο οποίο θέλετε να εστιάσετε. Διαβάστε την πρόταση στο πάνω μέρος της οθόνης και βρείτε τη λέξη που λείπει ή ζητείται. Από τις ρυθμίσεις, μπορείτε να ορίσετε τον αριθμό των λέξεων και τη διάρκεια του παιχνιδιού (Χρόνος) για κάθε λέξη.
Χωρίς 2η ευκαιρία game5 Παιχνίδι πολλαπλών επιλογών. Επιλέξτε τη σωστή απάντηση με προσοχή! Έχετε μία μόνο ευκαιρία! Ξεκινήστε το παιχνίδι επιλέγοντας το γλωσσικό φαινόμενο στο οποίο θέλετε να εστιάσει το παιχνίδι. Από τις ρυθμίσεις, μπορείτε να ορίσετε τον αριθμό των ερωτήσεων και τη διάρκεια του παιχνιδιού (Χρόνος) για κάθε λέξη.