ctiΤο Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων (Ι.Τ.Υ.Ε.) (www.cti.gr) ιδρύθηκε με την ονομασία Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών το 1985 με έδρα την Πάτρα, ως ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα εποπτευόμενο από την ΓΓΕΤ (με το Προεδρικό Διάταγμα 9/1985).

Από το 1992 εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων και διαθέτει διοικητική, οικονομική και επιστημονική αυτοτέλεια. Με το άρθρο 2 του Ν. 2909/2001, ο οποίος διέπει τη λειτουργία του, μετονομάστηκε σε Ερευνητικό Ακαδημαϊκό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών (Ε.Α.Ι.Τ.Υ.).

Με το νέο νόμο 3966/2011 μετονομάστηκε σε Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων (Ι.Τ.Υ.Ε.) και είναι ο τεχνολογικός πυλώνας στήριξης των δράσεων ΤΠΕ στην εκπαίδευση και ο φορέας της έκδοσης του έντυπου [σχολικά βιβλία] και ηλεκτρονικού υλικού για την εκπαίδευση.

Σύμφωνα με το θεσμικό καθεστώς λειτουργίας του, διοικείται από Πρόεδρο και 9μελές Διοικητικό Συμβούλιο.

Το Ι.Τ.Υ.Ε. έχει δύο βασικές κατευθύνσεις δραστηριότητας: την ερευνητική και την αναπτυξιακή.

  • Το κομμάτι της Ερευνητικής δραστηριότητας έχει να κάνει με όλες σχεδόν τις κατευθύνσεις και εφαρμογές της επιστήμης της πληροφορικής και υλοποιείται από 5 ερευνητικές μονάδες (βλ. και http://www.cti.gr/el/activities-el/research-projects).
  • Το κομμάτι της Αναπτυξιακής δραστηριότητας έχει κατά κύριο λόγο να κάνει με την υποστήριξη του Υπουργείου Παιδείας σε θέματα νέων τεχνολογιών (εκπαίδευση και νέες τεχνολογίες) και υλοποιείται από 8 τομείς (βλ. και http://www.cti.gr/el/activities-el/development-projects).

Επί πλέον, το Ι.Τ.Υ.Ε. έχει τις απαραίτητες δομείς υποστήριξης (Διοικητικές, οικονομικές και τεχνικές) που του επιτρέπουν να διαχειρίζεται και να υλοποιεί με επάρκεια έργα μεγάλου μεγέθους, τόσο σε Εθνικό όσο και σε Ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Το Ι.Τ.Υ.Ε. στελεχώνεται από έμπειρους ερευνητές, μέλη ΔΕΠ Πανεπιστημίων και ΤΕΙ της χώρας, τεχνικούς και μηχανικούς Η/Υ, επιστημονικό προσωπικό οικονομικών και άλλων ειδικοτήτων και διοικητικό προσωπικό.

Το ανθρώπινο δυναμικό του αποτελείται από περίπου 180 άτομα και κατανέμεται ως εξής:

  • 8% μέλη ΔΕΠ,
  • 12% Διδάκτορες - Ερευνητές,
  • 37% Μηχανικοί Η/Υ,
  • 24% επιστημονικό προσωπικό άλλων ειδικοτήτων,
  • 11 % διοικητικό προσωπικό,
  • 8% τεχνικό προσωπικό.

Σε σχέση με την παρούσα πρόταση το Ι.Τ.Υ.Ε. έχει υλοποιήσει ερευνητικά έργα σχετικά με την υπολογιστική αναπαράσταση, αποθήκευση και διαχείριση γλωσσολογικής γνώσης, με πλήθος έργων και εφαρμογών δίνοντας έμφαση στην ελληνική γλώσσα. Επί πλέον έχει ιδιαίτερη εμπειρία στο σχεδιασμό και ανάπτυξη ψηφιακών παιγνίων που μπορούν να υποστηρίξουν τη διαδικασία μάθησης.

Το Ι.Τ.Υ.Ε. από την ίδρυσή του και μέχρι σήμερα συμμετέχει με μεγάλη επιτυχία σε ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα, Ευρωπαϊκά και Εθνικά και έχει να επιδείξει μεγάλες και πολλές επιτυχίες στον τομέα αυτό (για περισσότερα βλ. στην ιστοσελίδα του www.cti.gr), γεγονός που το έχει οδηγήσει να είναι δεύτερο μεταξύ των Ελληνικών Ερευνητικών Κέντρων που βρίσκονται στα 500 πρώτα του κόσμου, σύμφωνα με την κατάταξη Ranking Web of Research Centers του ισπανικού κέντρου επιστημονικών ερευνών CSIC.